2018. október 27., szombat

Könyvmoly - Stephen King és Joe Hill: A magas fűben/Teljes gázzal


Stephen King és fia, Joe Hill első közös munkája, ami újabb hátborzongató történetet eredményezett.

Egyre inkább úgy látom, hogy Stephen King számára a kisregények állnak a legjobban, ebben a műfajban nincs lehetősége túlzottan terjengősre engedni a művet, ugyanakkor tágasabb keretet szolgáltat számára, mint a novella, minek köszönhetően lehetősége kínálkozik a megfelelő karakterábrázolásra, a környezet kidolgozására és a roppant feszes tempóban diktált, feszült cselekmény papírra vetésére.



Fiával együttműködve adták ki első közös kötetüket, ami két kisebb történetet takar. Amíg A magas fűben című történetben elengedi fantáziáját az írópáros és egy gyomorforgató, de kivételesen feszült és hátborzongató történetet kerekítenek, addig a Teljes gázzal, Richard Matheson novellája, a Párbaj ihletett, és a thriller műfaján belül mozog cselekménye.

Az első történet garantáltan beég mindenki emlékezetébe és alkalomadtán elő is bukkan onnan, a történetben rejlő borzalmak nehéz emészthetősége végett, valamint, ha az olvasó megpillant egy kétméteresre nőtt gaztengert, bizton felidézi a történet egy-egy momentumát és a közelébe sem merészkedik. A Teljes gázzal, inkább mondható egy középszerű történetnek, amin a vulgáris nyelvezet uralkodik, bár ettől tekinthető autentikusnak, mivel egy drog üzelmekkel foglalkozó motoros banda áll középpontjában, akik egy kamionos célkeresztjébe kerülnek a kietlen sivatagot átszelő országúton.

A rosszfiúk szerepeltetése végett, nehéz azonosulni a főszereplőkkel, sőt az ember igazából a kamionosnak szurkol, hogy öngyilkos támadását sikerre vigye, még jóval azelőtt, hogy indíttatása kiderülne. Ennek ellenére kellemes olvasmányt biztosít és nyújtja azt a színvonalat, ami Kingtől megszokható egy átlagos thriller történetében, azaz jónak mondható.

Amint leszűrhető, igazából A magas fűben végett érdemes megvásárolni a kötetet, amihez már igen kedvező áron lehet hozzájutni, így bátran merem ajánlani a horror és King munkásságának kedvelői számára, mert számukra kötelező olvasmányt jelent a benne foglalt hátborzongató, kegyetlen, gyomorforgató és misztikus történet végett.
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése