2018. november 3., szombat

Mozgókép - Resident Evil: Vendetta/Kaptár: Vérbosszú kritika


Újabb animációs filmmel rukkoltak elő, ha már a Resident Evil, pardon Kaptár (?) filmeknek befellegzett, bár kérdéses, hogy meddig, hisz a reboot kockázata mindig ott fenyeget a világot ostromló veszedelmek között.
Az animációs filmek lényegesen jobbra sikerültek, mint a Kaptár mozik, de mindkettő bizonyítja, hogy a Resident Evil nem alkalmas arra, hogy vászonra vigyék, mivel alkalomadtán még a játékokban, az interaktivitás mellett is erősen sántítanak a történetek.



Ennek ellenére megkockáztatom, hogy lehetne egy jó alkotást is készíteni, ha megfelelően nyúlnának az alapanyaghoz, ami annak ellenére sem jött össze, hogy a filmek egy teljesen más csapásirányt céloztak be.
Nem így az animációs filmek, melynek harmadik része, továbbra is a játékok eseményei közé ékelődnek, még ha nem is egészítik ki azokat. A nagyon bíztató, feszült és lebilincselő kezdés ellenére - ami a játékok kedvelőinek kellemes emlékeket idéznek fel a kastély helyszínével -, hamarjában leülepszik a történet és cselekmény egyaránt, a kezdeti lendületet, unalmas üresjáratok és sablonos történeti elemek váltják fel, minek során főhőseink, Chris és az alkoholista (?!) Leon ismételten a bioterroristák által fenyegetett világ megmentésére indulnak, majd melléjük csapódik Rebecca Chambers is.
Mivel a főgonosz szerepét hosszú éveken keresztül remekül betöltő Albert Wesker halott, ám népszerűsége vitathatatlan, ezért kreáltak egy roppant hasonló kinézetű és azonos célokkal rendelkező antagonistát, akinek indíttatásait megfűszerezik a múltjának sérelmei, így adva van a macska-egér harc, amibe még egy Nemesis szerű lény is becsatlakozik, hogy teljesebbé tegye a nosztalgia faktort, bár ez - és a hektónyi vér kíséretében röpködő leszakadt végtagok -, roppant kevésnek bizonyulnak, hogy az ember ébren tudjon maradni a film végéig.
Sokat nem vártam a Vendettától, főleg a korábbi részek ismeretében, de mégis sikerült a várakozásomat alulmúlnia, főleg, hogy a film elején rendesen elhúzzák a mézesmadzagot. Ami viszont különösen jóra sikeredett, az a látványosan szép CG prezentáció, ami alkalomadtán a valós, élő környezettel mutat megtévesztő hasonlóságot, valamint az sem mellékes, hogy végre normális magyar szinkront kapott a film, ennek ellenére továbbra is a játékból ismert szinkronszínészeket felvonultató verziót ajánlom, ha valaki belevágna megtekintésébe, mert a filmet, azt már nem javasolnám senkinek sem, legfeljebb, ha az illető elvolt a korábbi epizódokkal.

Műfaj: akció horror
Műsoridő: 97 perc
Debütálás: 2017.

Rendező: Takanori Tsujimoto, Alexander Von David
Forgatókönyv: Makato Fukami
Főszereplők: Kevin Dorman, Matthew Mercer, Erin Cahill, John DeMita
Zerko  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése