2012. június 27., szerda

Könyvmoly – Jeff Lindsay: Dexter darabokban


Dexter a különleges sorozatgyilkos, aki rendőr apja tanításai révén a bosszúálló angyal ösvényén járva vadássza le a többi kegyelmet nem ismerő pszichopatát. Miami napsütötte utcái az éjszaka beálltával vadászterületévé változik, és Sötét Utasa segítségével felderítve a könyörtelen ámokfutókat, rettegésbe taszítja a legelvadultabb elmét is, hogy vérét ontva kiélje ösztöneit, és nem utolsó sorban gazdagítsa trófea gyűjteményét.

Dexter Morgan számára bekövetkezett az elkerülhetetlen, megházasodott. Titkainak megőrzése az eddigieknél is nagyobb körültekintést igényelnek, viszont látszat életét sikeresen tette teljessé és elérkezettnek látja az időt arra, hogy ifjú növendékeit –nevelt gyermekeit- beavassa a gyilkolás művészetébe. De előtte egy kis kiruccanás a párizsi nászútra, ahol felfedező útja során szemben találja magát egy új művészeti ággal, mely az öncsonkítás révén igyekszik elborzasztani közönségét.

Visszaérkezvén Miamiba új, minden korábbiaknál szokatlanabb gyilkossági hullám veszi kezdetét, sorban bukkannak fel a különféle gyomorforgató és abszurd módon díszített holttestek, éppen ezért ideje visszatérni a nem is olyan szürke hétköznapi élethez, hogy felkutassa a gyilkos kilétét, aki látszólag –a korábbi prédákkal ellentétben- nem az élvezetért öli meg áldozatait. A szálak felgöngyölítésével Dexter nagyot hibázván felfedi kilétét prédája előtt és a korábban nem sejtett méreteket öltő hajsza, frissen szerzett családjának életérét folyik tovább.

Lindsay negyedik Dexter kötete már nem tudja azt a színvonalat nyújtani, melyet korábbi művei során tapasztalhattunk, egy teljen átlagos még csak thrillernek sem nevezhető igazán, inkább krimi történetet nyújt át olvasója számára. A nehézkes, az érezhetően szándékosan, de egyben felesleges tartalommal nyújtott történet helyenként frusztrációt válthat ki olvasójából és szembe megy a korábban megismert Dexter penge elméjű személyiségével. Kissé furcsának tekinthető a kötet az előzményekkel szembe helyezve, ám ennek ellenére még mindig egy jó (már nem nevezném remeknek) szórakozást képes nyújtani, de a Dexter rajongók igényes rétege kissé húzni fogja a száját a kötet elolvasta után és teljes joggal merülhet fel bennük a kérdés, hogy: Ennyi lett volna Lindsay?


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése