2012. június 14., csütörtök

Könyvmoly - Thomas Harris: Hannibal ébredése


Mindazokban, akik ismerik Hannibal Lecter korábbi történeteit, felmerülhetett már a kérdés, hogy hogyan bontakozhatott ki a zseniális elméből egy vérengző fenevad. Milyen folyamatokon kellett keresztül mennie egészen gyerekkorától, ahhoz, hogy lelkivilága romjait, egy új szörnyeteg képében építse újjá, hogy létezését ne veszítse.


A könyv ezt a történetet meséli el, egészen visszakalandozva a II. világháború időszakába, érintve a korábbi évek előzményét, hogy minél inkább a részletekben megbúvó ördögöt tárja olvasója lelki szemei elé. Hannibal nem volt mindig az a szörnyeteg, melynek megismertük, volt időszak, amikor fel sem merülhetett benne az emberi hús fogyasztás legcsekélyebb vágya sem. Viszont már gyerekkorától zseniális elme volt, és ennek kibontakoztatásának lehetünk tanúi tanítómestere révén, majd a háború kegyetlen borzalmait megélve, hogyan torzul el a gyermek és éhezik a bosszúra, ami később tovább löki őt a benne kialakuló rém felé.

A történet Lecter fiatalkorát mutatja be, kapcsolatát a távolabbi, megmaradt rokonaival, első szerelmét, hogyan képezte magát az orvostudomány szakértőjévé és művelte tovább magát, megtévesztő álcát öltve ezzel a benne lakozó valódi énjére. A sorok előrehaladtával, szemünk láttára születik meg az a rideg, számító lény, aki képes keresztül vinni a legborzalmasabb tetteket is, minden nemű lelkiismeret furdalás nélkül. Ahogy a cselekmény kibontakozik lassan, szemtanúi vagyunk ébredésének, Hannibal vissza kalauzul bennünket a múlt sötét titkaiba, ahol a szörnyeteg valójában született, minden bosszú forrásához.

Egy remekül összerakott thriller regény, mely kitölti a Hannibal sorozat eddig tátongó foltjait, sokkalta jobb történet vezetéssel, mint a film, és annál lényegesen mélyebb gondolatokkal.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése