2013. március 8., péntek

Mozgókép - Dexter IV. évad


Dexter Morgan a báránybőrbe bújt sorozatgyilkos, aki nappal vérnyom elemzőként tevékenykedik a miami -i rendőrségnél, éli a kis szürke hétköznapjait, éjszaka viszont szabadjára engedi gyilkos ösztönét és a város bűnözői után kutatva vadássza le őket, újabb trófeákra szert téve.

Dexter élete a feje tetejére állt, mióta megszületett trónörököse. Az éjszakai vadászportyákat a csecsemőbabusgatás és az egyre nagyobb családi terhek váltották fel, minek következtében egyre kiéhezettebbé válik a friss vér után.



Szomjúságát csillapítva, beleveti magát egy megfontolatlan kiruccanásba, és nem törődvén az intő jelekkel, bajba sodorja magát, mikor csomagtartóban egy holttesttel borul fel az autóval kialvatlansága végett. Szerencsés végkifejlet, hogy egy pár karcolással és egy alapos agyrázkódással megússza az incidenst, viszont a hullának lába kél, és ismét szembe kell nézni a lebukás veszélyével.
Eközben egy minden korábbiaknál kegyetlenebb sorozatgyilkos bukkan fel Miamiban, Szentháromság. A férfi három áldozatot szed rituális ciklusaival, melynek során újraéli traumáját, ami a Sötét Utasnak adott melegágyat. A tettes nyomában járva tér vissza Miamiba a nyugalmazott Frank Lundy, aki alaposan felkavarja az állóvizet Debra magánéletében, viszont felhívja figyelmét a hátborzongató gyilkosságokra, melyek szoros hasonlóságot mutatnak egy 30 évvel korábbi üggyel. A régi páros együtt veti bele magát a nyomozásba, lassan bevonva Dextert is, aki viszont külön utakon járva előnyre tesz szert, hogy begyűjtse minden eddiginél értékesebb trófeáját, ám valami mégis megtorpanásra készteti.
Sorozatgyilkosunk magánélete romokban hever és új áldozata megdöbbenésre készteti, amikor megismeri annak idilli hátterét. Türelemre intve vérszomját igyekszik a férfi veszélyes közelségébe férkőzni, hogy kiderítse titkát: mégis hogyan képes egyszerre élni szenvedélyének és mégis boldogan üzemeltetni egy családot? A cukormáz hamar leolvad és Dexter felfedezi mentora valódi fegyverét, a terrort, minek következtében képtelen megállni, hogy a család életébe avatkozzon, elárulva ezzel valódi kilétét, hogy Szentháromság és közte, kezdetét vegye a vesszőfutás, ahol üldöző és üldözött szerepe folytonosan cserélődik.
A Dexter negyedik évada új megközelítést kíván vinni a sorozatba, ahol a feszült, pörgős tempót inkább egy sorozatgyilkos „lelkének” boncolgatására váltotta. A korábbi évadokhoz képest lassabban indul be, viszont annál érdekesebben adagolja a gyilkos valódi kilétét és vezeti be a nézőt annak életébe, hogy valójában milyen késztetések képesek egy embert ilyen tettekre vinni.
Ennek ellenére továbbra is őrzi jellegzetes feszültségkeltő vonásait, még ha kisebb mértékben is, viszont ennek köszönhetően a záró epizódok annál katartikusabb érzést képesek kiváltani az emberből. Remek elgondolás volt a sorozatba vitt vérfrissítés, még ha az a tempó visszavételével is járt, hisz jól oldotta meg a változtatásokat, aminek köszönhetően továbbra is képes őrizni egyedi stílusát, amit képvisel, de ami tovább képes fokozni ezt, az Dexter családjának fokozott probléma forrás jellegű bevonása.
Dexter még mindig képes azt nyújtani, amiért megszerettük, kicsit másképp, kicsit másvonalon, másabb aspektusból, de továbbra is őrizve azt a tulajdonságát, hogy az ember minimum négy részt néz meg belőle egymásután.

Műfaj: thriller sorozat
Debütálás éve: 2009.
Epizódok száma: 12
Epizódonkénti hossz: 50 perc

Írta: Jeff Lindsay, James Manos Jr., Daniel Cerone, Melissa Rosenberg, Drew Z. Greenberg, Lauren Gussis, Timothy Schlattmann
Rendezte: Michael Cuesta, Tony Goldwyn, Robert Lieberman, Marcos Siega

Főszereplők: Michael C. Hall (Dexter Morgan), Jennifer Carpenter (Debra Morgan), Lauren Vélez (Laguerta hadnagy), David Zayas (Angel Batista), C.S. Lee (Vince Masuka), James Remar (Harry Morgan), Julie Benz (Rita Benett), Desmond Harrington (Joey Quinn), Keith Carradine (Frank Lundy), John Lithgow (Walter Simmons)
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése