2013. március 29., péntek

Mozgókép - Éli könyve


Az atomháború pusztította kietlen sivatagban egy vándor teszi meg végtelennek tűnő útját, hogy az emberiség egyik legnagyobb kincsét nyugatra, az újra felépített civilizáció területére vigye. A messzeségbe nyúló pusztaságban egy láthatatlan erő oltalmazza, hogy átküzdje magát az erőszak uralta vidéken, ám egy kisvárosba betérve, az azt uraló bandavezér felfigyel a különös férfire és hajszát indít a felbecsülhetetlen kincs megszerzésére, melynek segítségével tömegeket lenne képes irányítani.

A film története röviden összefoglalható annak egyszerűsége végett, aminek bűvereje a körítésben és a pillanatra pontos adagolásban rejlik. 



Az Éli könyvének világa, egy a korábbiakban még nem látott módon viszi vászonra egy posztapokaliptikus világ vízióját, annak minden életszerű és brutális mivoltával együtt.
A kiválóan megtervezett és kidolgozott látványvilág szoros hasonlóságot mutat a Fallout 3 képi megjelenítésével, ami nem lehet véletlen. Mesterien ültették át vászonra a kietlen sivatagot, ami erős alapot biztosít a film hangulatához, melyre Denzel Washington remek alakítása csak rátesz egy lapáttal, az általa megformált különleges karakter, Éli személyében. Az egyszerű történetet az ember képtelen félbeszakítani akár egy pillanatra is a tökéletesen adagolt morzsáknak és a hurcolt tárgy kilétének mivolta és a filmbe elültetett gondolati mag végett.
Egy minden tekintetben mesterien összehangolt film, ahol egy kellő kidolgozottságú posztapokaliptikus világ történetét élhetjük át, mely kiemelkedik minden korábbi hasonszőrű alkotás közül és a képernyő elé szegezi a nézőt. Erősen ajánlott mindenkinek.

Műfaj: posztapokaliptikus akció
Műsoridő: 118 perc
Debütálás éve: 2010.

Rendező: Allen Hughes, Albert Hughes
Forgatókönyv: Gary Whitta
Főszereplők: Denzel Washington, Gary Oldman, Jennifer Beals, Ray Stevenson, Mila Kunis

Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése