2020. január 10., péntek

Könyvmoly - Stephen King: Napnyugta után


Stephen King egy antológia összeállítása során kapott kedvet ismételten ahhoz a műfajhoz, amivel pályafutása kezdetét vette, és ezzel megszületett az ötödik novellás kötete.

Ötödik, első ízben még 2008-ban kiadásra került, 13 novellát tartalmazó gyűjtemény, melyek egy kivétellel, a külföldi újságokban már olvashatóak voltak. Az igazat megvallva Stephen King számára mindig is ez a kötöttebb műfaj állt jól (lásd: A magas fűben), hogy minden rá jellemző terjengősséget mellőzve, igazán feszült történeteket adjon elő az olvasó számára, mert a kereteknek köszönhetően feszesebb tempót kell diktálnia, ugyanakkor kevésbé komplex cselekményt nyújtva, mint regényei.



Ennek ellenére akad majd gondolkodni, vagy inkább emészteni valója annak, aki kezébe veszi a különféle stílusban íródott sztorikat, akár teljesen hétköznapi borzalmakat mesélve el, akár egészen a fantázia szülte horror világába csöppenve, de minduntalan a szórakoztatás mezsgyéjén haladva, hol több, hol pedig kevesebb sikerrel, mivel azért becsúszott egy-egy laposabb történet, ami az író színvonala mellett középszerűnek mondható, de az alapötlet mindig érdekes és egyedi.

Erősen javallott a beszerzése King munkásságának kedvelői számára, de azoknak is, akik megmártóznának a félelemkeltés nagymesterének történeteiben, akár kezdő olvasójaként, mivel a kötet nem tartalmaz sem kemény horror, sem pedig brutális történeteket, visszafogott, de hangulatos és emlékezetes borzalmakat mesél el, kiválóan teremtve meg helyenként a kiszámíthatatlanságot. A 13 novellát pedig nem kell alábecsülni, mert egy vaskos kötetről van szó a történetek terjedelmessége végett, egy pár napig el lesz vele az olvasó, hogy a rémálmoknak megágyazzon.
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése