2020. január 17., péntek

Mozgókép - Chernobyl kritika


1986. április 26-án bekövetkezett az emberiség által előidézett legnagyobb katasztrófa, amit addig lehetetlennek véltek, megtörtént, a leolvadás helyett felrobbant a Lenin atomreaktor Csernobilban, ezzel közvetlen életveszélynek téve ki egész Európa lakosságát, hatását pedig világszinten mérni lehetett.
A láthatatlan ellenség, ami a láncaitól elszabadulva, könyörtelen pusztítást végez minden élőben, igazi természetét még a tudósok sem értették a nyolcvanas években, a szovjet vezetésnek pedig végképp nem volt tudomása a bekövetkezett katasztrófa mértékéről, a késlekedés a városok kiürítésére, és a megfelelő intézkedések meghozatalára, életek ezreit követelte, amit csak tovább tetézett a megérkezett likvidátorok önfeláldozó munkája, hogy elkerüljék a kontinens pusztulását. Ezt a valós alapokon nyugvó történetet meséli el a Chernobyl öt epizódja, olyan részletekkel egészítve ki az eddig ismerteket, melyek más forrásokban nem bukkantak fel, kiválóan ábrázolva az események fonalát, ami a modern történelem szerves része, és napjainkban is itt van közöttünk.



Nagy meglepetésemre egy teljesen más sorozatot kaptam, mint, amire számítottam, a világszintű hisztéria végett, ami kialakult körülötte, valami egészen fantazmagórikus történetre következtettem a tömegigények miatt - a cikkeket pedig kerültem, mert napjainkra kevesen vannak, akik spoilermentesen képesek írni, bár ez a veszély itt nem fenyegetett -, nem csillapodó népszerűsége pedig felkeltette az érdeklődésem. A temérdek streaming szolgáltató saját gyártású sorozatának és filmjének több tízezer forintos előfizetése helyett, inkább kivártam a DVD/Blu-ray premiert, ahogy az lenni szokott annak kapcsán, ami érdekel, és nagy szerencsére a gyanúm nem igazolódott be, a Chernobyl alkotói mertek egy nagyot vállalni, és szigorúan a tényekre alapozva húztak fel egy dokumentarista mini-sorozatot.
Dokumentarista, és mégis mennyire feszült tempót képes diktálni az első három epizód, ami a robbanás pillanatától veszi fel a történet fonalát, és az évtizedek alatt felszínre került információk alapján, ügyesen megírt történetvezetéssel adja elő az emberiség által előidézett legnagyobb katasztrófát, aminek során nem kevés híja volt, hogy Európa lakossága kipusztuljon, olyan részletesen térve ki minden kapcsolódó momentumra, ami teljes egészében érezteti a nézővel, hogy milyen mértékű szerencsétlenség zajlott le 1986-ban az Ukránoknál. Mindeközben, minden komplex ismeretet belesző a történetbe, ami részleteiben magyarázza el az atomenergia mibenlétét, hisz e nélkül a teljes átélhetőség elmaradna, de mindezt játszi könnyedséggel tálalva a néző számára, miközben a drámai események zajlanak, és emberek ezrei adják életüket, hogy a katasztrófa ne öltsön még nagyobb méretet, visszafordíthatatlan károkat okozva a bolygón.
A harmadik rész végéhez érkezve már sejtettem, hogy itt fog leülni a történet, mert kimerítették a cselekményt, és sajnálatos módon így is lett, a lagymatag és felesleges időhúzásnak tekinthető negyedik részt követően, viszont elérkezünk a záró képsorokhoz, ami visszakanyarodik a film első másodperceihez, végre magyarázattal szolgálva a miértekre, pontot téve a történet végére a csernobili perrel, konkrét felelősökre mutatva rá, megőrizve a tényfeltáró jellegét.
Összességében egy páratlan alkotást jelent a témában, mert nincs még egy ilyen mű (akár a dokumentumfilmek között sem), ami ennyire összeszedetten tárná fel a régmúlt történéseit, minden apró részletre fényt derítve, miközben megérteti a nézővel a katasztrófa mibenlétét, az egész nagyon érdekesen és feszülten ágyazva egy történeti keretbe, ami nem kendőzi el a felelősöket. De ne feledjük, hogy az igazán nagy hatást az gyakorolja a nézőre, hogy egy valós, megtörtént katasztrófáról van szó, e nélkül már-már a középszerűség felé csúszna a megítélése. Bátran ajánlom bárkinek a sorozatot, mind érdekes, mind pedig szórakoztató mivolta végett, senki sem csalódhat benne, aki egy kevés érdeklődéssel is rendelkezik az emberiség nagy (tragikus) eseményei és a történelem iránt, vagy pusztán egy drámai katasztrófa filmet tekintene meg.

Műfaj: történelmi katasztrófa/dráma
Műsoridő: 330 perc/5 epizód
Debütálás: 2019

Rendező: Johan Renck
Forgatókönyv: Craig Mazin
Főszereplők: Jared Harris, Stellan Skarsgard, Emily Watson, Paul Ritter, Jessie Buckley
Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése