2015. augusztus 1., szombat

Mozgókép - Wayward Pines 1. évad


Csendes, békés kisvárosban ébred egy napon Ethan Burke FBI ügynök, aki autóbaleset következtében került Wayward Pines kórházába. Azzal a feladattal indult útjára, hogy a városban eltűnt ügynököket felkutassa, ám rögvest kiszolgáltatott helyzetbe került az orvosok kezeiben. Ethan a sérüléseivel nem törődvén, papírjaitól és telefonjától megfosztva szökik ki a városba, hogy kiderítse, mi történhetett két társával.
Csupán órák kérdése és lelepleződik számára az a kirakat élet, melyet a városka lakói folytatnak. Az erőltetett, megjátszott mosolyok mögött, rettegés lapul a tekintetekben, a kolónia minden szeglete megfigyelés alatt áll, poloskák és kamerák továbbítják a mindennapi életet egy ismeretlen helyre, akinek az irányítása alatt áll a város. 



Ethan nyomozása hamar sikert, azaz fél sikert eredményez, mivel az elhagyatott házban megtalált ügynök már halott, holtteste pedig javában bomlásnak indult. Érthetetlen okokból kifolyólag, Pope sheriff nem tesz különösebb erőfeszítést a gyilkosság felderítésére, sőt Ethan számára megtilt mindennemű nyomozást a városban.
Ethan Burke, egyre inkább elviselhetetlennek érzi a városban töltött órákat, melyek napokká duzzadnak, miközben képtelen elérni családját a döglött vonalak végett. Nyomozása és állandó kérdezősködései nem illeszkednek a város képébe és szembe megy azok törvényeivel, minek következtében kivívja Pope sheriff haragját, aki árgus szemmel követi minden lépését, miközben Ethan rábukkan a pár hete eltűnt másik ügynökre, egykori társára, aki látszólag boldogan éli mindennapjait Wayward Pinesban, immár 12 éve.
Ethan Burke képtelen a darabkákat összeilleszteni és elveszíti ítélőképességét, miközben a város orvosa, Dr. Jenkins igyekszik őt meggyőzni, hogy csupán az autóbalesetben elszenvedett agybevérzésről lehet szó, melyet egy rutinműtéttel lehetne kezelni, ám Ethan már végképp nem bízik senkiben, így hát szövetségesével, Beverly-vel szökésbe kezdenek, hogy átjussanak a várost körbeölelő elektromos kerítésen. A kísérlet kudarcba fullad, Beverly ugyanarra a sorsra jut, mint Ethan egykori kollégája, nyilvánosan kivégzik törvényszegésért. Másnap felbukkan a városban Ethan családja.
Nagyon nehéz spoiler mentesen beszélni a Wayward Pinesról, hisz a könyv alapján készült sorozat minden egyes epizódjának pergős tempója, komoly fordulatokban csúcsosodik ki, melyek alapján minduntalan újra és újra kell értelmeznie a közönségnek a látottakat. Hiba lenne bármely más sorozathoz is hasonlítani, hisz valóban egy egyedi színfoltot képvisel a palettán a rejtélyekkel átitatott misztikus légkörének köszönhetően, de azt feltétlen meg kell jegyeznem, hogy a Twin Peaks óta nem láttam ennyire magával ragadó szériát, mely ekkora hatást lett volna képes gyakorolni rám minden egyes percével.
A tíz epizódra felosztott évad, egy kiegyensúlyozott kerek egészet alkotva meséli el Ethan és családjának történetét a megfigyelés alatt álló Wayward Pinesban, ahova csak befelé vezet út, ám kijutni nem lehet onnan. Vagy mégis? És, ha igen, akkor mi van a kerítésen túl? A precíz mértékkel adagolt újabb információk és rejtélyek feloldása, mindig valami újdonságot von magával, minek következtében a nézőben feszült érdeklődést vált ki aziránt, hogy vajon milyen szörnyűség húzódhat meg a háttérben, örökösön azon dilemmázva, hogy a kapott ismeretnek lehet-e hinni, vagy sem, hisz pillanatok alatt képes fordulni a kialakított kép, amíg a sorozat felénél be nem következik a leleplezés pillanata.
Először meglepetéssel szolgált, hogy ilyen hamar ellövi a film a legnagyobb ágyúját, mégis képes volt a későbbiekben minden epizód újabb izgalmakat vinni a történésekbe, néhol kiegészítve az ismerteket, de örökkön felvetve egy-egy utalással annak gondolatát, hogy lehet-e hinni az egész magyarázatban. Feszült tempóban mért misztikus thriller, ami minden műfaj kedvelőnek kötelező, de bátran merem ajánlani bárkinek ezt a részleteiben kidolgozott sorozatot, mely egy roppant színvonalas és egyedi alkotást képvisel. A lebilincselő történetnek, cselekménynek és cliffhangereknek köszönhetően, a néző garantáltan leül az újabb epizódok elé, és feszülten várja a folytatást, még azt követően is, hogy a nagy lelepleződés megtörténik, hisz a későbbiekben is bővelkedik drámai fordulatokban a leleményesen szőtt történet. És a zene, amit külön ki kell, hogy emeljek. A zenének jelentős ereje van egy misztikus sorozatnál a hangulat megteremtésében, amit példaértékűen művel a Fűrész filmek zeneszerzője, Charlie Clouser.
Mint említettem, a sorozat Blake Crouch nagysikerű, azonos című regénytrilógiája alapján készült, ám jelentős mértékben eltér attól. A tízedik epizód véglegesen elvarrja a főszálat, annak ellenére, hogy maradnak hátra kérdések, ám a Fox, jelenleg nem tervezi a folytatását, ami meg is látszódik a mű szerkezetén, a cselekmény és történet precíz, ügyesen kimért adagolásán, így biztosan lesznek elégedetlenek, akik felháborodnak a megdöbbentő befejezésen. Nekem mindenesetre még az is tetszett, és hordoz magában lehetőséget későbbi epizódokra, bár véleményem szerint nem szabadna belevágni. Ez, így, ebben a formában tökéletes és válik olyan alkotássá, mely számomra a filmsorozat történelem második helyezését nyerte el a kihagyhatatlan szériák között… közvetlenül a Twin Peaks után, és a Dexter előtt.


Műfaj: misztikus sci-fi thriller
Debütálás: 2015.
Epizódok száma: 10
Műsoridő: 45 perc

Rendező: Zal Batmanglij, Tim Hunter, Nimród Antal, James Foley, Steve Shill, M. Night Shyamalan
Forgatókönyv: Blake Crouch, Chad Hodge, Matt Duffer, Ross Duffer
Főszereplők: Matt Dillon, Shannyn Sossamon, Carla Gugino, Toby Jones, Melissa Leo, Charlie Tahan, Reed Diamond, Hope Davis 

Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése