2012. augusztus 7., kedd

Mozgókép - Dexter I. évad


Dexter Morgan a báránybőrbe bújt sorozatgyilkos, aki nappal vérnyom elemzőként tevékenykedik a miami -i rendőrségnél, éli a kis szürke hétköznapjait, éjszaka viszont szabadjára engedi gyilkos ösztönét és a város bűnözői után kutatva vadássza le őket, újabb trófeákra szert téve.
Miamiban egy új sorozatgyilkos veri fel tanyáját, a Hűtőkocsis gyilkos, aki miután kivérezteti áldozatait, feldarabolja őket és közszemlére teszi a tetem maradványokat. Dexter szembesülve a tettes kifinomult precizitásával, áhítattal tekint leendő áldozatára, majd nyomába eredve egy őrült hajsza veszi kezdetét, ahol az üldözőből prédává válik, nem sejtvén, hogy a gyilkosnak komoly szándékai vannak a személyével és egyre közelebb férkőzik magánéletéhez.
Mindez, ha nem lenne elegendő Doaks őrmester egyre erősebb ellenszenvet és gyanút táplál Dexter irányába, aki kénytelen alibi barátnőjével fenntartott kapcsolatát szorosabbra fűzni, hogy elkerülje a valódi személyiségének leleplezését, de ez nem várt folyamatokhoz vezet. A múlt sem maradhat érintetlenül, nevelőapja, Harry céljai és tettei megkérdőjeleződnek, amikor fény derül arra, hogy Dexternek voltak még élő rokonai örökbefogadásakor. A múltba visszakalandozva szemtanúi lehetünk a szörnyeteg ébredésének és ahogy nevelőapja kezébe véve az irányítást felette, igyekszik „helyes” útra téríteni fiát és egy profi igazságosztót teremteni belőle.
De ennél sötétebb dolgok is rejtőznek ott, egy gyerekkori trauma, ahol édesanyját elveszítve Dexter egy új barátra tett szert, a Sötét Utasra.
A könyvsorozat első kötetén alapuló széria még azok számára is számos meglepetést tartogat, akik olvasták volna, mivel temérdek új lebilincselő mellékszállal és egyedi vonással rendelkezik a sorozat, az alternatív befejezés pedig sokakat megdöbbenthet. Jeff Lindsay regényéből egy kiváló adaptáció született, mely képes magában hordozni a könyvet jellemző feszült tempót és cinikus humort. Minden elemében tökéletesre szerkesztett történetvezetés, rafinált fordulatokkal teleszőve egy kiváló thriller sorozatban, némi drámával megfűszerezve.

Műfaj: thriller sorozat
Debütálás éve: 2006.
Epizódok száma: 12
Epizódonkénti hossz: 11X50 perc + 90 perc pilot rész

Írta: Jeff Lindsay, James Manos Jr., Daniel Cerone, Melissa Rosenberg, Drew Z. Greenberg, Lauren Gussis, Timothy Schlattmann
Rendezte: Michael Cuesta, Tony Goldwyn, Robert Lieberman, Marcos Siega

Főszereplők: Michael C. Hall (Dexter Morgan), Jennifer Carpenter (Debra Morgan), Lauren Vélez (Laguerta hadnagy), David Zayas (Angel Batista), C.S. Lee (Vince Masuka), James Remar (Harry Morgan), Julie Benz (Rita Benett), Erik King (Doaks őrmester), Christian Camargo (Rudy Cooper)

Zerko

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése