2013. január 2., szerda

Mozgókép - Életrevalók


Driss munkanélküli szenegáli menekült, aki csupán egy pecsétért ugrott be az arisztokrata Phillippe-hez, mely nélkülözhetetlen segélye folyósításához. A gazdag férfi - aki egy ejtőernyős baleset során tolószékbe kényszerült - viszont meglát valamit a nincstelenben, melyet korábbi ápolói egyikében sem, az élet szeretetét s ultimátumot ad számára, hogy a pecsétért cserébe másnap kell visszafáradnia, de jobb lenne, ha elvállalná a számára felajánlott állást.
Driss nagy nehezen kötélnek áll és elvállalja azt a feladatot, melyben számos szakképzett ember már kudarcot vallott.



A két férfi makacs természete összecsap egymással, melyből szoros barátság alakul ki, aminek során Driss megtanítja tolószékes barátját az élet folytatására… kicsit másképp.
A két eltérő személyiség - a művelt, csiszolt elméjű, fehér arisztokrata, aki nyaktól lefelé érzéketlen és a nagydarab, élettel teli, utcán nevelkedett fekete férfi - találkozása páratlan szituációkra és poénokra nyit lehetőséget, ábrázolva a kettőjük kapcsolatából fakadó energiát, mely a film eredeti címeként „érinthetetlenekké" teszi őket.
Fergeteges vígjáték a kellő mértékben csepegtetett drámai elemekkel, melynek kompozíciója egy tökéletes elegyet alkotva kiváltja a katarzist az emberből. A mindig kellő momentumban ellejtett poénok szembemennek napjaink bugyuta vígjátékaival és hol verbálisan, hol pedig morbid jelenetekkel fakaszt mosolyt a néző arcára a megfelelő tempóban vezetett történet során. Kiváló poénok, remek drámai elemek a kellő mértékben, tökéletes rendezés és forgatókönyv egy megtörtént eset alapján. Véleményem szerint a legjobb francia film, ami napvilágot látott.

Műfaj: vígjáték
Műsoridő: 112 perc
Debütálás éve: 2011.

Rendező: Eric Toledano, Olivier Nakache
Forgatókönyv: Eric Toledano, Olivier Nakache
Főszereplők: Francois Cluzet, Omar Sy, Anne Le Ny, Audrey Fleurot
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése