2015. április 2., csütörtök

A Hősök új ruhája - Heroes of Might and Magic III HD Edition bemutató


A Heroes of Might and Magic sorozat, legnépszerűbb harmadik epizódja, már számtalan újrakiadásban szerepelt, ami jól bizonyítja a mai napig tartó töretlen sikerét, ám joggal merül fel a kérdés, hogy a számtalan gyűjtemény mellett van-e szükség egy újabb verzióra, mely a HD Edition alcímmel kívánja a figyelmet felkelteni.
Szerintem senkinek sem kell a Heroes sorozatot bemutatnom, főleg nem a legnépszerűbb harmadik részt - aki mégsem ismerné, az itt alaposabban szemügyre veheti -, éppen ezért érdemes csupán a - számtalan diák bukását okozó -, klasszikust érő változtatásokra fókuszálni az ismertetés során.
Nos, ebből nem sok van, de ez nem feltétlenül baj, éppen ellenkezőleg, egy remek retro érzetet nyújtó játékkal gazdagodhatunk, frissebb, modernebb megjelenítéssel.



A felturbózott verzió készítői szigorúan ragaszkodtak a címben szereplő HD kompatibilitáshoz, és kizárólag az alapjáték esetében. Ez pusztán annyit jelent, hogy immár teljes képernyőn futtathatjuk a játékot, részlet gazdag megjelenítést kölcsönözve a megemelt képpontszám támogatásnak köszönhetően. Ehhez elengedhetetlen volt a ’99-es textúrák kipofozása, hogy egy részletesebb, letisztultabb, éles képet kapjunk a játék minden szegletéről.
A HD kiadás lényege ennyiben ki is merül, viszont káprázatos érzés látni az egykori kedvencet felcsinosított köntösben újra tetszelegni, mely szerény újdonság elegendő ahhoz, hogy újra kitörjön az emberen a tipikus „csak még egy kört” láz éjszakába nyúlóan, megpillantva a térképen a terep felületek és objektumok éles, letisztult összképét, mely a várba beljebb haladva csak fokozódik az élsimított épületek és immár részletesebb küllemmel bíró lények láttán, mely utóbbi a csatározások alkalmával még inkább kidomborodik. Persze a változás közel sem akkora, mint az Ubisoft által kiadott, a régi lénymodelleket alaposan elpixelesített formában közlő képen (lásd alább), mert anno a játék közel sem festett ilyen torz formában, éppen ezért a feljavított látványvilág mégsem üt akkorát, mint a hamis illusztráció alapján elvárná a játékos, aki kevésbé ismerte az eredeti verziót. A mai napig telepítve van a játék minden aktuális gépemen, éppen ezért el is indítottam egy összevetés erejéig, azt tapasztalva, hogy valóban részletgazdagabb, élénkebb színekkel megjelenített változat került kiadásra, de az ár-érték arány közel sincs egyensúlyban. Valahol a kiadó is érezte, hogy az ismételt debütálás létjoga megkérdőjelezhető, az érte kért összeg és az expanziók hiányának fényében. Ugyanis az a helyzet, hogy a nem éppen csekély, 15 eurós összeg, erősen túlzó, és ebbe az árkategóriába már bele kellett volna csomagolni a kiegészítő lemezek tartalmát is.
A részletesebb prezentáción túl, minden más érintetlenül maradt, mint az átvezető videók, hangeffektek, de a zenei aláfestés sem kapott újrahangszerelést, melyet én pozitív érzéssel veszek tudomásul, mert így egy érdekes fél retro érzetet képes nyújtani a játék, az meg egyenesen bűncselekménynek lett volna elkönyvelendő, ha a játékmenetbe belepiszkálnak, viszont a map editort újra egér alá vehetjük, szintén kicsinosított állapotban. Az új kiadás büszkélkedhet még egy rajongó csalogató opcióval, ez pedig a multiplayerhez szükségek szerver újjáélesztés, amit persze ne képzeljünk túl, hisz többnyire kong az ürességtől. Ebből is jól leszűrhető napjaink rohanó világának tempója, hogy ami még a múlt évezred, század utolsó évében működött, arra már az emberek nem tudnak annyi időt szakítani, hisz egy-egy meccs, órák tucatjaira is elnyúlhat. Az viszont érthetetlen, hogy a többjátékos mód esetén, a hosszadalmas körök alatt, miért nem engedi a program, hogy szövetségesünk ténykedéseit, csatáit nyomon kövessük.
A Heroes of Might and Magic III új pompában díszeleg, mely képes az emberben szunnyadó függőséget újra felébreszteni, de erősen el kell gondolkodni a beszerzésén ilyen árcédula mellett, amit a Steam véleményezések is jól tükröznek, ugyanis sokaknak okozott csalódást a játék, a negatív visszajelzések majdnem oly mértékben vannak jelen, mint a pozitívak.



Véleményem szerint a fanatikusok azonnal lecsapnak rá és élvezetes órák tucatjait fogja a játék szolgálni számukra, hisz ez a kiadás kimondottan az ő számukra készült, amellett, hogy platformbővítést nyert az epizód. Az ellentmondás viszont ott bújik meg, hogy aki nagy rajongója a játéknak, nem feltétlenül fog ebbe a rókabőr szagú kiadásba ennyi pénzt belefeccölni, hisz számára bőven megfelel az eredeti verzió, sőt még jobban, hisz az az eredeti, amit abban a formájában szeretett meg. Mindenesetre, akinek kimaradt volna a játék, annak tökéletes alkalom, hogy valamely platformon pótolja ezt az unikumot, a fiatal generációk számára is barátságos prezentációba csomagolva, de véleményem szerint érdemes egy 50%-os áresést kivárni, hogy ne legyen cseppnyi keser íz sem a játékos szájában, főleg, hogy gyalázatos módon patchet is ki kellett adni a játékhoz.

Műfaj: körökre osztott fantasy stratégia
Megjelenés: 2015. (PC, iOS tablet, Android tablet)
Fejlesztő: DotEmu (Eredeti: New World Computing)
Kiadó: Ubisoft

Kapcsolódó olvasmányok:
Zerko

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése