2019. június 15., szombat

Mobil - Plague Inc.


Saját tenyésztésű fertőzés, amivel kipusztíthatjuk a világ lakosságát.



Érdekessége ellenére is mellőzött téma a stratégiai játékok körében a különféle fertőzésekkel való hódítás, a Plague Inc. pedig ezt az egyszerű felütést veszi alapul, érdekes funkciókkal körítve.
A megszokott hadseregek helyett baktériumokat vagy vírusokat kezdünk toborozni, a világtérképen egy országra bökve választhatjuk ki kezdőpontunkat, egyben a zéró pácienst, aki szép lassacskán elkezdi fertőzni honfitársait, ami után begyűjtögetjük a terjedéssel arányosan felbukkanó fejlesztési pontokat. Ez utóbbi a győzelemhez nélkülözhetetlen eszköz, az idő teltével is folyamatosan termelődik, de csekélyebb mértékben, alapos dilemmába szorítva a játékost a több területre koncentráló fejlesztések aktiválásával.
A begyűjtött pontokat a fejlesztési menüben hasznosíthatjuk a fertőzésünk egyre agresszívabbá és ellenállóbbá tételére, mivel az emberiség folytonos kutatásokat végez a szabadjára engedett kórokozó leküzdésére, ennek vethetünk gátat az antibiotikum, oltás rezisztenciával, de növelhetjük a fertőzés elterjedését a hideg-meleg ellenállással, hogy más éghajlatokon is megtelepedjen, amíg a jelenlétük kiterjesztésével (háziállatok, madarak fertőzése, csapvízben való felbukkanás) a terjedése sebességét fokozhatjuk a lendületesebb kezdés érdekében, mivel folyamatos versenyfutást játszunk az emberiséggel szemben, de nem mellőzendő a tünetek fokozott kiterjesztése, ezzel egyre halálosabbá téve tenyészetünket.
A stratégiai rész a begyűjtött pontok tervszerű felhasználásában bújik meg, a világtérképen zajló eseményeket nyomon követve szemlélhetjük, hogy mely kontinensekre, azokon belül államokba jutott el a fertőzés és a lakosság mekkora arányát sikerült a lábáról ledönteni, majd elpusztítani, valamint mely országok járnak élen az ellenszer kutatásában. Ezekhez az információkhoz igazítva kell a megfelelő fejlesztéseket végrehajtani a négy területen, hogy végezetül az utolsó emberrel is végezzünk a bolygón, különben csupán a pontszámunkat kapjuk eredményül és a fertőzés elbukott.
Normál és nehéz szint teljesítésével lehet újabb fertőzéseket megnyitni, melyek nem különösebben jelentenek változatosságot, inkább az érdekes koncepció és a hangulat az, ami elragadja a játékost jó pár játszma erejéig, valamint a folyamatos stratégiázás a megfelelő lépés kiválasztására. Annak ellenére, hogy a roppant minimális animációt, valamint a szalaghíreket tartalmazó világtérképen kívül csak a fejlesztési menü és a statisztikák állnak rendelkezésre, remek atmoszférát hordoz magában a játék, amit a kiváló zenének és a bevágott hangeffekteknek köszönhet.
A Plague Inc. ingyenesen letölthető, a fizetős verzió csupán reklámmentességet (nem találkoztam egy darab reklámmal sem), az idő tekerésének lehetőségét, és az általunk elnevezett fertőzés mellé adható bónuszokat tartalmaz. A siker végett nagygépekre is kapott egy jelentős mértékben feltupírozott verziót, ám ennek megvásárlása 15 eurós áron nem javallott, mert nem bír akkora különbséggel, hogy érdemes lenne ennyi pénzt kiadni érte, amikor mobilokra ott van az ingyenesen játszható változat, ami kivételesen jó témájának és annak remek kidolgozásával képes szórakoztatni az embert, így a stratégiai játékok kedvelőinek feltétlen ajánlom, de mindenki másnak is érdemes rápillantania egy próba erejéig.

Műfaj: valós idejű stratégia
Megjelenés: 2012. (Android, iOS) 2015. (Windows Phone) 2016. (PC)
Fejlesztő: Ndemic Creations
Kiadó: Ndemic Creations
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése