2012. szeptember 10., hétfő

Mozgókép - A majmok bolygója: Lázadás


Will Rodman orvos kutató, megszállottan keresi az Alzheimer-kór ellenszerét, melynek segítségével apja hanyatló elmeállapotát visszafordíthatja. Elszántságát csak tovább táplálja sikeréhsége, mellyel több éve zajló kutatási eredményeire kívánja a pontot feltenni, amikor a kísérleti majmok egyik egyedénél sikeresen alkalmazzák a szérumot, ami révén az alany kiemelkedő intelligenciára tesz szert.
Türelmetlenségében a gyógyszervállalat igazgatói tanácsa elé tárja bizonyítékait a szérum sikerére vonatkozólag, amit a laborban történő baleset szabotál. A kísérleti majom elszabadul és az emberekre támadva igyekszik kiutat lelni az intézményből, mígnem a biztonságiak kénytelenek lelőni a kísérleti alanyt. 



Will-t félreállítják a munkálatokból és a kutatást befagyasztják, mivel a majom támadását a szérum hatásának tulajdonítják, de Will visszatérve a laborba rádöbben, hogy a csimpánz vemhes volt és egy új egyedet hozott a világra, mely genetikusan hordozza a szérum által kifejtett hatásokat.
Will magához veszi a csimpánz kölyköt és nevelgetése során rádöbben, hogy az átlagot messze túlszárnyaló intelligenciával, már majdhogynem emberi logikával rendelkezik a majom, így a laborból ellopva a szérumokat, apján folytatja tovább a kísérleteket, eredményesen. Ennek hírére, valamint, hogy az új szernek, az Alzheimer-kórt támadó vírusnak intelligencianövelő hatása van, a kutatást újra engedélyezik, újabb egyedeket bevonva a kísérletekbe, de idővel bebizonyosodik, hogy a szérum, az emberekre csak időszakosan hat, így Will kénytelen egy agresszívabb vírust kifejleszteni.
Caesar, az örökbefogadott majom értelmi szintje már meghaladja egy nyolc éves gyerekét és egyre inkább felismeri, hogy szabadsága csupán illúzió és nem egyenrangú az emberekkel. Egy napon végzetes baleset történik, amikor Will apjának védelmére kelve előtör belőle agresszivitása, ezért egy majmoknak fenntartott menhelyre szállítják. Will minden követ megmozgatva igyekszik Caesart kihozni börtönéből, ám a majom fajtársai közé beilleszkedve velük akarja elérni a legteljesebb szabadságot. Intelligenciáját felhasználva megtöri a csimpánzok hierarchiáját, majd mikor terve elkészült, a vírust rászabadítva társaira, öntudatra ébreszti őket, hogy kitörve börtönükből átküzdjék magukat az emberi védelmi vonalakon, hogy elérjék a menedéket nyújtó erdőt, ahol saját kolóniájukat alapíthatják meg.
A majmok bolygója: Lázadás szintén a remake-ek kategóriájába tartozik, melyet sikerült kiválóan megvalósítani a drámai jelenetek, elgondolkodtató történet és akció dús jelenetek által. Messze túlszárnyalja minden ízében az eredeti A majmok bolygója: A hódítás című művet, melynek még alapjait is lerombolja, hogy egy magasabb szintre emelje az evolúciós háború történetét. Aki megtekintené az inkább az érzelmi vonalakra és az érdekes történetre számítson, mint inkább akció orientált elemekre, melyek mind a lehető legjobb mértékben lettek alkalmazva, nem esve a 2001-es remake hibájába.

Műfaj: akció sci-fi
Debütálás éve: 2011.
Műsoridő: 107 perc

Rendező: Rupert Wyatt
Forgatókönyv: Rick Jaffa, Amanda Silver
Főszereplők: James Franco, Freida Pinto, Andy Serkis, John Lithgow, Tyler Labine, Brian Cox, Tom Felton, David Oyelowo, David Hewlett
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése