2012. december 11., kedd

Mozgókép - Péntek 13 (2009)



Fiatalok kis csoportja a Kristály tó környékén teszik meg rövid kirándulásukat, hogy a korábban elvetett marihuána ültetvényüket leszüreteljék. A kései érkezésnek köszönhetően elhalasztják a nagy értékű kábítószer bezsebelését és felverik táborukat, ahol a tűz körül felelevenítik Jason Voorhees legendáját. Reggelre mindannyian brutális gyilkosság áldozatai lesznek… egy lány kivételével, aki kísértetiesen hasonlít Jason rég elhunyt anyjára.
Clay Miller távoli vidékre merészkedik, hogy felkutassa hetekkel korábban eltűnt testvérét, akit legutoljára a Kristály tó környékén láttak. 



Útja során nyaraló fiatalokba botlik és a kezdeti ellenszenv ellenére, össze kell fogjanak, hogy a legendás gyilkos elől elmeneküljenek miután Clay nővérét sikeresen kiszabadították Jason fogságából.
A Péntek 13 filmekhez egyértelműen köthető, hogy nem sok mindent lehet a történetről mesélni, mivel ez a slasher film továbbra is az ősi lefektetett alapkoncepciót követi, nagyon helyesen. Tehát a nulla történet mellett rengeteg vérre, brutális gyilkosságokra és azok következményeként hullákra lehet számítani, a számos idióta, sokszor már frusztrálóan gyenge poén mellett.
Mindenképp jót tett a filmnek, hogy a rebootolt Texasi láncfűrészes mészárlás című film alkotóinak kezébe adták ráncfelvarrásra, ugyanakkor lehet furcsaságokra is számítani ennek következtében. Jason ezúttal egy elhagyatottnak tűnő szülői házzal rendelkezik, aminek köszönhetően némi hátteret adtak alá és egy fokkal kifinomultabb sorozatgyilkossá vált, nem mellesleg reflektorokat és aggregátort használ, csapdákkal kiegészítve a vadászatai során… kicsit modernizálva lett a film karaktere, aki a mozi premierkor 29. születésnapját ünnepelte.
A kidolgozottabb háttér ellenére harmatgyenge (de nem is várnánk mást) történettel bír (és jó is ez így… védjegy) viszont a rengeteg üresjárat felett semmiképp sem lehet szemet hunyni, melyet blőd jelenetekkel és ízléstelen poénokkal igyekeztek kitölteni.
A lényeg viszont minden eddigi epizódnál jobban meg van (a Freddy vs. Jasont és a Jason X-et figyelmen kívül hagyva, azok más jellege és környezete végett), Jason remek formában van még mindig, és az eredetileg rebootnak szánt rész helyett, a 3. és 4. epizód közé beékelődő vérfürdőt rendez a slasher rajongók számára, egyben remake-elve a második részt egy tuningoltabb formában, de egy Péntek 13 kedvelőnek komoly hiányérzetet fog hagyni.


Műfaj: horror
Műsoridő: 97 perc
Debütálás éve: 2009.

Rendező: Marcus Nispel
Forgatókönyv: Damian Shannon, Mark Swift, Mark Wheaton, Victor Miller
Főszereplők: Jared Padalecki, Travis Van Winkle, Daniella Panabaker, Amanda Righetti, Derek Mears

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése