2012. december 3., hétfő

Mozgókép - Prometheus


A távoli jövőben, régészek egy csoportja a világ különböző tájain bukkannak olyan több tízezer éves barlangfestményekre, melyek mind egy szimbólumot hordoznak magukban, egy távoli bolygórendszert, melynek irányába magas emberszabású lények mutatnak. Meghívó ez, hozzájuk.




A Weyland vállalat felkarolva a régészek teóriáját, egy kutató hajót indít útjára a messzi űrbe, hogy kétévnyi utazást követően megérkezzenek arra a bolygóra, amit a barlangrajzok jelöltek. A csapat beleveti magát a furcsa építmény feltérképezésébe, ahol az emberi faj teremtői élnek.
Hamarosan kiderül, hogy az istenek is követnek el hibát, majd teljes legénységük kipusztult a feladatuk teljesítése előtt, egy fő kivételével, akinek személyében nem a várt teremtőre bukkannak.
Ridley Scott rendezésében elkészült az 1979 -es Alien film előzménye, hogy válaszokat adjon, az akkor felmerült kérdésekre, például ki volt az az idegen űrhajós, aki lezuhant a tojásokat szállító géppel, de leginkább arra, honnan is származik a halálosztó teremtmény.
Nos, az előzmény több kérdést hozott, mint amennyit megválaszolt. Igazság szerint egy rövid jellemzés gyanánt alcímnek oda lehetne biggyeszteni, hogy „Prometheus - kavarás az Alien univerzumban” és ez jól tükrözné, hogy milyen is lett a sokak által várt film, ami majdhogynem képes lesüllyedni az Aliens vs. Predator színvonalára.
Az ígéretesen kezdődő előzmény egyre gyatrább és meghökkentőbb fordulatokat vesz, ahogy peregnek a percek, és meghökkentőt a forgatókönyv banalitásain és az Alien univerzum eddig lefektetett alapjainak torzításán kell érteni, nem pedig az esetleges érdekfeszítő eseményeken. Sokaknak csalódást okozott a film, és ez nem véletlen, hisz a magyarázatot megkaptuk, de egy ennyire összecsapott és sok helyütt logikátlan abszurditásra senki nem számított, az meg már csak a hab a tortán, hogy az univerzum leghalálosabb gyilkoló gépezetének születése hatalmas nagy illúziórombolás. Ezt a genetikai keveredést, ami a film során lezajlik, majd kipottyan belőle a sokak által évtizedek alatt bálványozott Halál…sok rajongó szája tátva maradhatott a negatív érzelmekkel vegyülő döbbenet közepette.
Egyszer mindenkinek érdemes megnéznie, aki szereti az Alien filmeket, főképp a véleményalkotás végett. Megeshet még az is, hogy tetszeni fog, de a számtalan hiba és lopott ötlet mindenkinek szembeötlik majd. Önálló filmként pedig -a quadrológiától elvonatkoztatva- még kevésbé állja meg a helyét. Sebaj, jön a folytatás…

Műfaj: sci-fi
Műsoridő: 126 perc
Debütálás éve: 2012.

Rendező: Ridley Scott
Forgatókönyv: Jon Spaihts, Damon Lindelof 
Főszereplők: Michael Fassbender, Noomi Rapace, Charlize Theron, Idris Elba, Guy Pearce


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése