2012. október 2., kedd

Mozgókép - Péntek 13 filmszemle


1958 nyara.
A Kristály tó táborában fiatalok ülik körbe a tábortüzet, vidám hangulatban töltve kirándulásukat, mígnem ketten elhagyva a tábort, nem térnek vissza többé, csupán vérben fürdő holttestüket találják meg.

A történet 22 évvel később folytatódik…
Újra megnyitják a Kristály tavi tábort, ahova Annie szeretne eljutni, de hiába kér útbaigazítást, mindenki csak hallgatagan bámul maga elé, tudván az ott megtörtént borzalmakról és arról, hogy a hely el van átkozva. Annie tovább próbálkozván, egy teherautó sofőrbe botlik, aki elviszi egy darabon őt a táborhoz, és útközben megosztja vele a rémtörténetet, mely 22 évvel ezelőtt játszódott le a tó körül.



A lány csupán kísértethistóriának hiszi a legendát és folytatva útját, egy dzsipre kéredzkedik fel, mely a tó irányába halad, ám amikor odaérnek, a sofőr továbbhajt és a lány kénytelen kiugrani a mozgó járműből, hogy szabaduljon a fogságból. Sérült lábával keres menedéket az erdő rejtekében, a rávadászó sofőr elől, de hiába, hajnalra ő is átvágott torokkal végzi. Eközben a tó körül ismét fiatalok gyülekeznek, akik nyarukat kívánják eltölteni az újra nyitott táborban, nem sejtvén, hogy ez lesz számukra az utolsó kirándulás…
1974 -ben indult útjára az angolul slasher filmnek nevezett emberekre vadászó horror filmek műfaja, melyet a Texasi láncfűrészes mészárlás című darab engedett útjára, majd folytatta a Sziklák szeme, még szélesebb körben elterjesztve a műfajt. Ezt követte John Carpenter Halloween című filmje, melynek sikerén felbuzdulva Sean S. Cunningham felkérte Victor Millert, hogy készítse el egy hasonló stílusú film forgatókönyvét. Miller korábbi szappanopera munkái révén egy olyan történetet eszelt ki, melyben egy anya lesz a főszerepben, aki fia elvesztése okozta fájdalmában megtébolyodik, és ez adja számára az indíttatást a gyilkosságokhoz.
Az eredeti forgatókönyvben Jason nem kapott szerepet, az ötlet a fiú szerepeltetésére Tom Savini, maszkmestertől származik, melyet Miller zokon is vett és ellenezte a későbbiekbeni főszerep áthelyezését az elpusztíthatatlan gyilkosra, de mégis ez hozta meg a film valódi sikerét (amivel életben tudott maradni, mert a mai napig az első rész a legnépszerűbb), megteremtve a horror műfaj egy kultikus alakját. A film igen alacsony költségvetésből, mindössze 500.000 dollárból készült, ami még a ’80 -as években is igen szűk keretnek volt mondható. Ennek a pénznek a nagy részét a gázsik és a maszkolás, valamint filmes trükkök vitték el, mivel maga a történet a szabadban játszódik és még a táborhely is adott volt a tó körüli bungalók által, amiket a forgatócsoport lakhelyként is igénybe vett.
A főszerepet  eredetileg Estelle Parsonsnak szánták, mivel Cunningham szeretett volna a produkció számára megnyerni egy komoly nevet és Parsons ekkorra már kapott egy Oscar díjat az 1967-es Bonnie és Clyde-ért, viszont túl komolytalannak tartotta a filmet és ezért visszautasította a szerepet, így a választás Betsy Palmer -re esett, aki fintorogva a forgatókönyv olvasatán, de anyagi okokra hivatkozva elvállalta a főszerepet, amiért összesen 10.000 dollár ütötte markát (10 napig forgattak vele napi 1000 dollárért).
Cunningham másik álma az volt, hogy jó megjelenésű fiatalokat, amolyan amerikai ideálokat kívánt a filmébe helyezni, éppen ezért a rengeteg filmben szereplő és Oscar díjjal jutalmazott Sally Fielde -t szerette volna látni a túlélő szerepében, de ő ismeretlen okok miatt nem vállalta el. A szereplők közül egyedül Kevin Bacon neve lehet ismerős bárkinek is, hisz a későbbiekben egyedül neki sikerült befutnia a filmes világban. Jellemző a szereplőkre - köztük Bacon-re is -, hogy akkor nem szívesen szerepeltek a filmben és viszolyogtak tőle, annak erőszakossága és vérrel átitatott képkockái végett és a mai napig sötét foltként kezelik múltjukban, pedig neki is sikerült a későbbiekben, más horrorokban is szerepet kapnia.
A film forgatása 1979 szeptemberében vette kezdetét a New Jersey-i Blairstownban, a Cedar tónál. A felvétel mindössze 28 napig tartott, de volt olyan jelenet - mint például amikor Jason a vízből előugorva Alice-re támad -, amit több részletben vették fel a rendező elégedetlensége végett, így szeptember, október és novemberi felvétel is szerepel a rövid jelenet vágásai között.
Harry Manfredinit szerződtették a zene komponálására, aki Hitchcock 1960-as Psychojának betétdalait tekintette inspirációs forrásnak, valamint Spielberg 1975-ös A cápa című filmjének láthatatlan ellenség motívumát vette alapul.



Cunningham mindenképp szeretett volna a főcím alatt egy kórust megszólaltatni, ám erre a büdzsé már nem engedett keretet, így Manfredini kreativitásának köszönhetően került bele a mai napig hátborzongatóan ható és legendás suttogás a zene alá, ami a ki ki ki ma ma ma szótagokból tevődik össze, aminek forrása a filmben, Jason felbukkanásakor elhangzó mondat:” Kill her, Mommy, kill her!” Ebből kiemelve a két kulcsszót, a  kill és mommy alkotta meg kultikus háttérzajt.
A film kész verzióját Cunningham a Paramount Picturesnek adta el 1,5 millió dollárért, megtriplázva ezzel a befektetett pénzt. A filmforgalmazó további 4 milliót költött marketingre, mire a film vágott verziója a mozikba került. A siker nem maradt el, a kritikusok könyörtelenül elkaszálták, a nézők viszont rajongtak a filmért, már az első hétvégén a vetített 110 moziból, 5,8 millió dollár csorgott vissza a Paramount Pictures kasszájába, és a film ezzel lelökte a toplista éléről a Birodalom visszavág című Lucas filmet.
Néhány érdekesség:
- Manfredini a főcím suttogásához a saját hangját vette fel.
- Mivel a film vágott változatban került mozikba, került vetítésre a TV-ben és adták ki VHS-en, ezért elterjedt a legenda, hogy a közönség soha nem láthatta a film eredeti változatát, ami igaz is volt egészen 2009 -ig, amikor is a  Paramount Home Entertainment DVD formában jelentette meg a film teljes változatát.
- Tom Savinit Jason felbukkanására a Brian De Palma rendezésében, Stephen King regénye alapján készített Carrie című film inspirálta.
- A film első és legismertebb paródiája az 1981-es Szombat 14.
- A számos Péntek 13 regény közül az egyik, Simon Hawk 1987-es kötete mélyebben kibontja Jason anyjának karakterét és részletekbe menően mutatja be pszichózisát.
- 2009. február 13-án mutatták be az eredetileg remake-nek beharangozott Péntek 13 című filmet, mely végül a régebbi részek harmadik és negyedik epizódja közé ékelődik be, elvetve a sorozat újrakezdésének lehetőségét.
- A 2009-es Péntek 13 messze a legköltségesebb epizód volt a maga 80 millió dollárjával, ám a bevétel arányaiban közel sem hozott annyit, mint az első rész. Az eredeti epizód 59,7 milliót termelt ki, míg az új 91,3 millió dollárt. A befektetett pénz és visszafolyt összeg alapján a mai napig a legsikeresebb rész, sőt az új Péntek 13-ig a legtöbb bevétellel rendelkező volt. 
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése