2012. október 24., szerda

Mozgókép - Törés


Ted Crawford zseniális elme, melynek révén dollármilliós vagyonát élvezheti fiatal felesége oldalán, azaz csak élvezhetné, mivel a nőre más is szemet vetett. Ted tudomást szerezve neje hűtlenségéről, briliáns és rideg elméjét használja fel, hogy véget vessen a titkolt afférnak, bosszút állva mindkét félen a tökéletes gyilkosság tervét megalkotva.
Crawfordra otthonában rontanak rá a rendőrök, kezében a gyilkos fegyverrel tartóztatják le, majd be is vallja tettét, hogy ő maga végzett feleségével. A látszólag egyszerű ügyet a mindig biztos győzelemre törekvő, fiatal, ambiciózus ügyész kapja, Willy Beachum, aki épp ügyvédi pályára készül váltani egy neves irodához igazolva. 



Az utolsó, pár napos munkának tekintett feladatban elmerülve még inkább elbízza magát, amikor Crawford bejelenti, hogy önmagát kívánja képviselni a bíróság előtt, melynek hosszas tárgyalása során egyetlen felszólalással romokba zúzza a vádat minek következtében felmentik.
Crawford szabadon távozik a bíróság épületéből zseniálisan felépített tevének köszönhetően, Willy karrierje romokban hever, de a küzdelem tovább folyik a tárgyalótermen kívül a kómában fekvő feleség megmentéséért és Ted trükkjének leleplezéséért.
A Törés központi témája a jogrendszer és az egyénnek az élet-halál feletti uralma a törvényes keretek között, melyet kiválóan és elgondolkodtatóan tálal a történetbe ágyazva, egyfajta görbe tükröt tárva a néző elé. A film számos csavarral igyekszik a nézőt megdöbbenteni, helyenként kevesebb sikerrel, mivel Crawford trükkjére jóval hamarabb rá lehet jönni, mint hogy utalást tennének rá, de ami még nagyobb hibája a történetnek, hogy a nézőben helyenként hiányérzet maradhat annak nem kellő kibontakoztatása végett, mivel a hangsúlyt inkább a jogi csűrés-csavarásra fektették, elnyesve minden más szálat.
Crawford bűnténye a megfelelő jogi ismeretekkel annyira nem is zseniális, a történet hagy némi kívánni valót maga után, ami leginkább egy Columbo epizódba illene bele, viszont a jogi csavarok beleágyazása a történetbe jelentősen feldobja a filmet és újszerűséget visz a műfajba. Egyszeri megtekintésre mindenképp ajánlott a krimi és thrillerrajongók számára.


Műfaj: krimi-thriller
Debütálás éve: 2007.
Műsoridő: 112 perc


Rendező: Gregory Hoblit
Forgatókönyvíró: Daniel Pyne, Glenn Gers
Főszereplők: Sir Anthony Hopkins, David Strathairn, Ryan Gosling, Rosamund Pike, Embeth Davidtz, Cliff Curtis, Billy Burke

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése