2012. október 3., szerda

Resident Evil 6 értékelések


Itt volt a nagy lehetőség a Capcom számára, hogy az előző epizóddal ejtett csorbát kiköszörülje a játék legújabb része, mely a napokban került a boltok polcaira. Szemezgessünk a nyugati magazinok hasábjai között, hogy hol-milyen értékelésekre sikerült szert tennie a játéknak és vajon elérte e a kitűzött célt. 

Nem kell sokat böngészni, hogy a választ megleljük, hisz a Metacritic oldalát felütve máris szembesülhetünk a rideg tényekkel, hogy a játék értékelési mutatója jelentősen alulmúlta a nagy sikereknek szintén nem örvendő ötödik részt.


Az Xbox 360 -as verzió átlag pontja a magazinok értékelései alapján  67, amíg az ötödik rész legalább 83 pontot tudhatott be magának. Csak hajszállal jobb a helyzet a PlayStation 3 -as verzióval, aminek 77 pontot sikerült bezsebelnie, ami azért mégiscsak egy tízessel több, de ne feledjük, hogy ez főként a kizárólag japán konzolokkal foglalkozó magazinoknak tudható be, ahol cseppekben is, de tetten érhető az elfogultság.


Sokkal siralmasabb -sőt jelzőt is alig lehetne találni- a helyzet a játékosi értékelésekkel, ami mind a két platformra 0,4 azaz nulla egész négytized pontot kapott, több mint 2800 és több, mint 1800 szavazat alapján. Lejárató kampányról lenne szó, mint a Mass Effect 3 esetében, vagy tényleg ennyien csalódtak a játékban?


De nézzük a nevesebb magazinok értékeléseit sorjában!

Az Edge magazin egy enyhe 6 ponttal büntette a játékot, véleményük szerint a játék inkább az izgalmakra, mintsem a félelemkeltésre törekszik, helyenként elcsépelt módon. Mindenesetre a Resident Evil sorozat kritikus pontjánál újradefiniálja a sorozatot, tovább erősítve az akcióorientáltságot.


Az IGN magazin 7,9 pontjával azt hirdeti, hogy a játék "nagyobb, mint valaha, de nem jobb". Elfogadják, hogy a játékok -főként az ilyen hosszú múltra visszatekintő darabok- kénytelenek a változásra, de a Resident Evil ezt úgy teszi, hogy az új alapokat lefektetve, elveszti eszenciáját.


Az Eurogamer 6 pontja pedig szintén hasonló gondolatokat fejez ki. Véleményük szerint a sorozat végképp elvesztette identitását és egy világvégében játszódó Uncharted lett, mely semmi igazán egyedi vonást nem tartalmaz. A Resident Evil jelene kínos és a régi játékosok által nem elfogadott, ahogy átvezetik a sorozatot a jövőbe.


A GameSpot 4,5 ponttal jutalmazta a játék teljesítményét, mert szerintük a játék rovására megy a moziszerű élmény és előbbi kimerül az egy gomb folytonos nyomkodásában. Rengeteg ilyen példa van a videojáték piacon, de a Resident Evil 6 ezt összelopkodva, mindennemű rendezést nélkülözve teszi, koncepciótlanul.


Nos, a beígért dolgok a játékkal kapcsolatban részben megvalósultak (tartalom), de ami a játékélményt illeti, komoly kudarcot vallott sokaknál és ennek meglehet az oka. A kérdés az, hogy a Capcom képes lesz e ezt elismerni miután a játék másodjára esik hasra, és teszi ezt jóval csúfosabban. A pénztáraknál tett teljesítmény fogja a végső döntést megadni.

Zerko





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése