2012. július 19., csütörtök

Könyvmoly - Lynn Picknett és Clive Prince: A torinói lepel



A két híres történelemkutató ezúttal a torinói lepel nyomába ered, próbálván felsorakoztatni annak eredetiségét igazoló bizonyítékokat és hamisítvány mivoltára utaló cáfolatokat.

Lynn Picknett és Clive Prince a számos kutatási területük mellett most a torinói lepelre vetik vizsgálódó tekintetüket és a tőlük megszokott alapos és kimerítő kutatásaik eredményét tárják olvasóik elé. Visszaásva évszázadokat a történelem vonalán, azon belül is főként a keresztényegyház viszonyulásában a torinói lepelhez, részletesen bemutatják annak felbukkanásának történetét és azt a hol kétkedő, hol pedig fanatikus imádattal övezett elfogultságot, amivel az emberiség viseltetett irányába.

A lepel mellett számos a megfeszített Jézushoz kapcsolódó relikvia kap pontosabb bevizsgálást, mind fizikai eredetükre vonatkozóan, mind pedig azok történelmi szerepükről és hitelességükről. A fejezetek szépen felépített struktúrában vezetik be az olvasót a kereszténység eme kevésbé ismert világába, valamint, hogy az egyház milyen célokkal kívánta ezeket a relikviákat felhasználni.

Hosszas kutatások és a lepel analizálását követően megkapták a megvilágosodás lángját és a bizonyítékok egybevetésével egy megdöbbentő, ám annál hihetőbb végkövetkeztetésre jutottak: A leplet vatikáni megrendelésre készítette Da Vinci.

Ez a kijelentés önmagában nevetségesen hatna, éppen ezért a minden korábbi alapos munkálatoknál is keményebben tárják fel az ezt igazoló bizonyítékokat, melyek számbavételét követően igen nehézkessé válik a kijelentés cáfolása. A könyv a korábban említett témák mellett alapos betekintést enged Da Vinci munkáiba és találmányaiba, megismerhetjük a feltaláló művész zsenialitását és azt az eszközt, mellyel elkészíthette a hamisítvány leplet, a fényképezőgépek elődjét.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése