2012. július 9., hétfő

Könyvmoly – Robert Graves: Jézus király


A történelem legvitatottabb egyházi személye Jézus Krisztus, a keresztények megváltója, melyet köszönhet a kevés történelmi forrásnak, mely megemlítené őt, az egyház által elkövetett évszázadokon átívelő bűnöknek, de leginkább a Bibliában rejlő ellentmondásoknak, mivel az evangéliumok képesek egymásra rácáfolva mást és mást állítani a Felkent személyéről. Robert Graves mesterien ragadja meg ezeket az ellentmondásokat és helyezi Jézus történetét egy teljeséggel realisztikus és minden nemű dogmatikától mentes környezetbe.

A könyv révén a történelmi Jézus személyét ismerhetjük meg regényes formában. Nagy Heródes unokájaként jogos trónkövetelő, aki fellázadt a római elnyomás ellen, és próbálta tenni mindezt a vallás útján, megreformálva a judaizmust. A regény teljes egészében követi a Biblia történetét, mégis mintha egy szöges ellentétét olvasnánk annak, mivel Graves ószövetségi tanulmányainak köszönhetően megismerte Jézus (talán) valódi kilétét és céljait, ahogy a próféciákhoz igazodva igyekezett megrendezni trónra lépését, majd kiábrándultságát követően saját halálát.

Érdekes és elgondolkodtató olvasmány, hiteles képet festve a zsidó forradalmárról, akit népe kivetett magából, hogy elkerüljék a Római Birodalommal szembeni további konfliktusokat. A Szűz Mária gyerek korától kezdődő konspirációs történet, egészen a keresztre feszítés eseményéig kalauzolja el az olvasót, mindvégig szigorúan a szilárd talajon maradva, és beavatva a lehetséges és igen nehezen cáfolható háttértörténésekbe, indíttatásokba, de ami még érdekesebb, hogy mi játszódhatott le Jézus elméjében és szívében. A könyv elolvasta után, a Biblia ellentmondások is világos értelmet nyernek.

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése