2012. július 4., szerda

Mozgókép – Twin Peaks


Twin Peaks csendes, nyugodt kisváros, távol mindentől az északi természet lágy ölén. Egy nap mégis a középiskolás lány, Laura Palmer bezsákolt holttestére bukkannak, ami az események egész láncolatát indítja el, felszínre hozva a zárt közösség titkait.

Dale Cooper különlegesügynök, amint a városba érkezik, beleveti magát a nyomozásba, melynek szálait már egy távolabbi városban elkövetett hasonló bűneset során felemelt. Hamarjában segítőtársakra lel a Sheriff és helyetteseinek személyében, hogy egy minden képzeleten túlmutató bűncselekmény apró kirakósait összeillessze, aminek érdekében Cooper a korábban szerzett spirituális tapasztalatait is beveti, nem sejtvén, hogy a gyilkos személye a közelben rejtőzve figyeli minden lépésüket.
Cooper álmai és látomásai révén különös információkra tesz szert egy más világ lakóitól, akik igyekszenek őt közelebb sodorni a tetteshez rébuszaik révén. Amikor hirtelen minden jelentést nyerne, újabb akadályok gördülnek eléje, és a misztikumokkal átitatott történet, még hátborzongatóbb fordulatot vesz.
David Lynch és Mark Frost különösen egyedi, forradalmi történetet alakított ki, melynek rejtélyekkel övezett képsorai egy különleges jelentésekkel bíró világba kalauzolja el nézőjét, aki minduntalan igyekszik Cooperrel lépést tartani. A Twin Peaks egy tökéletesen balanszírozott misztikus thriller, helyenként horror, ahol különféle stílus jegyek összemosásával egy a mai napig leutánozhatatlan hátborzongató hangulatot kapunk annak minden képkockájával. A rejtett utalások és szimbólumok, a titokzatos lények és látomások, az egyedi módon kidolgozott, már legendás karakterek arra sarkalják a nézőt, hogy feszült figyelemmel kísérje végig a sorozat minden egyes epizódját, amikor is a záróakkordot megkapván, a döbbenet lesz jutalma.

A sorozatot 4 Golden Globe díjjal, 6 Emmy díjjal és 1 Grammy díjjal jutalmazták a kritikusok.

Műfaj: misztikus thriller sorozat
Debütálás éve: 1990; 1991.
Epizódok száma: 30 (1. évad: 8, 2. évad: 22)
Epizódonkénti hossz: 45 perc ( a két pilot rész 90 perc)

Írta és rendezte: David Lynch, Mark Frost
Főszereplők: Kyle MacLachlan (Dale Cooper),  Michael Ontkean (Harry S. Truman sheriff), Lara Flynn Boyle (Donna Marie Hayward), Richard Beymer (Benjamin Horne), Ray Wise (Leland Palmer), Sheryl Lee (Laura Palmer), Dana Ashbrook (Bobby Briggs), Madchen Amick (Shelly Johnson), Sherilyn Fenn (Audrey Horne), Frank Silva (Bob)

Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése