2012. november 19., hétfő

Mozgókép - Csatahajó


Az emberiség felfedez egy a naprendszerünkön kívül álló bolygót, mely hasonló klímával rendelkezik, mint a Föld. Az USA kormánya komoly összegeket befektetve kiépíti a Hawaii szigeteken kommunikációs állomását, hogy üzenetet sugározzanak a bolygóra. Az évek telnek, és a válasz megérkezik.
Öt azonosítatlan idegen repülő objektum tart a Föld irányába, ők az előfutárok, a felderítők, akiknek a feladata a kezdetleges bázis megteremtése és a kapcsolatfelvétel anyabolygójukkal, hogy teljes erővel megindíthassák az inváziót az emberi faj ellen.



Az öt hajóból egy megsérül a Föld légterébe érkezve, ami pont a kommunikációs szerepet töltötte be, így a hátra maradt négy feladata biztosítani a Hawaii szigeteknél található területet, hogy az emberi technológiát felhasználva, jelet tudjanak küldeni a többi megszálló erőnek.
Az amerikai és japán haditengerészet épp az idegenek landolásának ideje alatt tart hadgyakorlatot, mely innentől kezdve élessé válik és megkezdődik a taktikai küzdelem a két faj között, ahol nem feltétlenül a fejlett technológia a mérvadó.
Annak idején is készültek főként a látványra építő, idegen invázión alapuló filmek, példának okáért A függetlenség napja, ahol remek keretbe tudták építeni a fajok közötti háború történetét, manapság viszont egyre kevésbé számíthatunk erre az effektekre fókuszáló filmek között. Ennek köszönhető, hogy a film első fél óráját át is tekerhetnénk, annak abszolút felesleges mivolta és erőltetett poénjai végett, aminek köszönhetően a hangulatteremtés sem a mű erősségei közé tartozik.
Miután ezt a részét átkínlódtuk, jöhet az álleejtés. A Hasbro azonos című játékát (torpedó) alapul vevő film zseniálisan oldotta meg az átültetést a legcsekélyebb erőltetést nélkülözve, és ami a film lényege, a látványos akció, kimagasló teljesítményt nyújt. Egy ízig-vérig csupán a látványra építő filmet tekinthetünk meg a Csatahajó személyében, amit kiváló módon valósítottak meg, nem kevés ötletes jelenettel megtoldva azt. Hibákra bőven lehetne mutogatni a történetben, és a befejezés sem éppen a legimpozánsabb, kissé elvágva érezhetjük a filmet, de mint mondtam ez semmiképpen sem az érdemei közé tartozik.
Aki egy látványos, álleejtős idegenek ellen vívott háborúra kíváncsi és beéri ennyivel, az remekül fog szórakozni a filmmel, mivel ezt kiemelkedő teljesítménnyel adja meg a néző számára.

Műfaj: sci-fi akció
Műsoridő: 121 perc
Debütálás éve: 2012.

Rendező: Peter Berg
Forgatókönyv: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Főszereplők: Liam Neeson, Rihanna, Tadanobu Asano, Jesse Plemons, Brooklyn Decker, Alexander Skarsgard, Taylor Kitsch, John Bell 
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése