2012. június 21., csütörtök

Könyvmoly – Niall Ferguson: A világ háborúja


Ezer féle képpen próbálták a történészek a XX. század borzalmait feldolgozni, ki olvasmányos, ki pedig szigorúan ragaszkodva a száraz tényekhez, dokumentációs formában. Niall Ferguson –t méltán említi a The Times magazin újságírója „A generációja legzseniálisabb brit történésze…” címmel, mivel ez idáig neki sikerült a legközelebb jutnia az igazsághoz.

Az emberiség történelmének legvéresebb századát zártuk le nem is oly régiben és csak reménykedhetünk, hogy a forrongó nemzetek tanultak hibáikból, lakosaik és vezetőik egyaránt. Ferguson egy olyan teljes egészében a témát átölelő könyvet adott ki kezéből, mely a XIX. századi imperializmustól kezdődően, egészen az utolsó európai konfliktusig, a Jugoszláv háborúig kalauzolja el olvasóját, pillanatra elkalandozva a jelenbe és egy kikacsintást téve a közeli jövőbe.

Remek felismeréssel áll neki a téma globális bemutatásának és kezdi kutatását az első világháborút megelőző konfliktusokban, melyek annak kitöréséig vezettek, majd egyenes utat nyitott a második világégésnek, aminek megbékélésével kezdetét vehette a hidegháború. Ferguson igyekszik a lehető legrészletesebben ábrázolni a korszak szellemiségét és nem elégszik meg a katonai összecsapások kimerítő beszámolóival, hanem kutatja a nemzetek gazdasági érdekeit és szociológiai hátterét is, tökéletes ívet tartva gondolatmenetében. Egyedi vonása a kötetnek, hogy nem kíván köntörfalazni, és felsorakoztatja számunkra azon eseményeket, a legapróbbtól a legvégzetesebbekig, melyek révén ezt a századot az emberiség örökké gyászolhatja.

Olyan friss részletek látnak napvilágot, ami sokak számára megmásíthatja az amerikai álomról, Hitler III. Birodalmáról, a japán nacionalizmusról, Kína szerepéről, vagy Lenin és Trockij által megalapított Szovjetunióról alkotott nézeteit. Az elmúlt század legkiemelkedőbb politikusainak gondolataiba, taktikáiba és kudarcaiba nyerhetünk betekintést az első kézből származó források alapján, miközben az író egy pillanatra sem veszti szeme elől célját, hogy lefesse számunkra miért is ezek voltak az emberi faj legvéresebb évtizedei a háborús bűnök, gulágok, koncentrációs táborok, hatalmi harcok és fajgyűlölet révén.

A világháborúja egy kiváló, olvasmányos formában megkomponált mestermű, mely lerántja a leplet a XX. századot mozgató nagyhatalmi erőkről és ideológiákról, nem feledkezve el az egyéni személyekben megbúvó gonoszról, akiket minduntalan lefelejtenek a történelemkönyvek oldalairól.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése