2012. június 12., kedd

Könyvmoly - Robert Merle: Mesterségem a halál


Egy született német, gyakorlatias precizitással, a hibázás fogalmát nem ismerő ridegre csiszolt elme, akinek a neve Rudolf Lang.

Robert Merle a tőle megszokott részletekbe kidolgozott történetvezetéssel kalauzolja el olvasóját egy olyan világba, ahol az emberéletek csupán használati cikknek számítottak és a pótolható nyersanyag szintjére degradálódtak. A II. világháború alatt elkövetett német népirtás szívtelenül gyakorlatias gépezetének felépítését ismerhetjük meg részletekbe hatóan, kiváló regényes formában, egy fiktív, de mégis oly eleven karakter, Rudolf Lang perspektívájából.

Merle igyekezett minél tágabb keretet adni a történetnek, hogy szemlélője lehessünk egy német gyermek cseperedésének, az őt érő befolyásoknak, majd pedig fiatal korában miként veti alá magát az I. világháború hadigépezetének, ahol felismeri, hogy más célt nem lelhet életében, mint hogy parancsokat teljesítsen. A háború utáni szabadságában céltalanul bolyongva keresi helyét a világban és mikor pillanatnyilag megtalálná önmagát, környezete kiveti a szigorú szabályok és erkölcsi rendek szerint élő férfit, aki tovább sodródik a következő nagy háború mészárszéke irányába, ám ezúttal tisztként és egy világot sokkoló küldetés birtokában.

A parancs: megölni minél több zsidót, minél hamarabb.
Rudolf már a pszichopataság határát súroló gondolatmenetekkel vág bele a feladat megoldásába, hogy megalkossa minden idők legnagyobb haláltáborát, ahol a legapróbb fogaskerékből a maximális teljesítményt kell kipréselni, a hatásfok száz százalékra növelésével.

Számtalanszor tette fel az emberiség, hogy mi is történt a harmincas és negyvenes években Németország zárt határain belül, miként történhetett meg az, hogy egy Európa szívében élő kultúrnép népirtást hajtson végre a faji megkülönböztetésre alapozva. Merle nem fog válaszokat adni, csupán elkalauzolja az olvasót eme zárt és valójában minden ismeretünk ellenére a mai napig érthetetlen világba. Az író csupán kézen fogja olvasóját és végigvezeti a vérrel szennyezett ösvényeken, hogy értsen mindent úgy, ahogy akar, mert ő csupán mesél, és meséjével felforgatja az ember lelkivilágát.

Egy kiváló társadalom és lélekábrázoló történelmi regény.


Zerko

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése