2012. június 5., kedd

Sakk háború – Battle vs. Chess teszt


Igen ritka példány a sakk feldolgozás konzolon, de nyilván meg van ennek az oka, amin nem is kell sokat töprengenünk. Mostani teszt alanyunk is igyekszik némi színezetet belevinni a sakk világába és felfrissíteni azt különféle kihívásokkal és játékmódokkal.
Az alapfelállás - amit mindjárt a szép papírtokba bújtatott dobozképen láthatunk -, hogy nem egyszerű figurákkal fogunk harcolni az ősi stratégia keretein belül, hanem az angyalok és démonok háborúját kapjuk kézbe, amin a kampány története alapul.



Bábuink remekbe szabottan várnak bennünket ennek a témának megfelelően digitálisan megmunkálva, minden egyes figurát egy angyali vagy démoni alakkal testesítve meg egy háromdimenziós táblán.
Furcsamód még történettel is rendelkezik a játék, amit a kampányon belül pörgethetünk végig a különféle, a sakk szabályaira félig épülő feladványok keretén belül. Azért csak félig, mert a lépéseket megtartották, viszont ezekben a fejtörőkben különféle felállásokkal találjuk szemben magunkat, ahol a szabállyal ellentétben több azonos figurát is kapunk, kialakítva ezzel egy eddig játékban nem látott sakk feladvány pakkot. Minden egyes feladványnak meg van a maga történeti kísérő szövege, mind írásban, mind pedig narrációban, és előbbit magyar nyelvre is módosíthatjuk, ha a beállításainknál a megfelelő lokáció szerepel.
A kampány ötletes és izzasztó feladatin túl, játszhatunk egyszeri mezei sakk meccset is a gép ellen, esetleg online egy másik játékossal. Ha a gépet választanánk partnernek, akkor kössük fel a gatyánkat, mert a tíz választható nehézségi szint alacsonyabb fokozatain is képes kenterbe verni a profikat. Amennyiben még nem untuk el, vagy nem csavarodtunk be a sorozatos fejtörőkbe, további feladványokat lelhetünk két csoportra (normál és nehéz) bontva, az egy lépésben megoldandó támadó és védekező agytornák mellett. Ha viszont valami másba is belekóstolnánk, akkor további három játékmódot kínál a játék, amiket szintén játszhatunk Live-on és PSN–en keresztül is a kincskeresés kivételével. 
Az egyik gyors reflexeinkre épít, mivel a kiütés alatt álló bábuval meg kell vívnunk egy QTE-n (quick time event) keresztül, és ha hibázunk, akkor kénytelenek vagyunk visszalépni mezőnkre és az ellenfél lesz a soros. A másik, szintén erre a küzdelmen alapuló szekvenciákra épít, ám ezúttal hack and slash módjára kell csapkodni a támadott/támadó bábút és kíséretét. Ebben a módban minden figura rendelkezik egy saját támadással és az foglalja el a mezőt, akinek kíséretéből legalább egy bábu megmaradt. A legutolsó játékmód a kincskeresés névre hallgat. Itt a sakktáblán, különféle pontokon vannak elszórva a gyémántok, amiket a megadott figura, a sakk szabályai szerinti lépéseivel tudunk megtámadni és bezsebelni. Minden szintnek meghatározott lépésszáma és teljesítendő pontértéke van, ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni.
Essék szó a játék más elemeiről is, mint például a szépen megtervezett és kivitelezett pályák háttereiről, amikkel csak egy baj van, hogy kevés van belőlük, csak úgy, mint a választható figura típusokból (angyal-démon, hagyományos és kétdimenziós). A zenei aláfestés dallamosra sikerült és remekül illeszkedik a partik alá, egyáltalán nem zavaró, épp ellenkezőleg, relaxáló hatásával csak még jobban elmélyed a játékos a gondolkodásban.



A hangeffektekről különösebben nincs mit mondani, mivel ezek teljesen átlagosak, viszont semmi oda nem illő zavarót nem lehetett találni közöttük. Az achievementekhez/trófeákhoz ötletes célokat tűztek ki, amik révén újabb agypörgetős feladatokat nyerünk el, megnyújtva a játék élettartamát.

A Battle vs. Chess egy remek összeállítás a sakk rajongói számára, és azok számára is, akik szeretnék a játékot megtanulni, hisz a program, megfogva a játékos kezét, egészen az alapoktól vezeti be eme stratégiai játék világába. Teljes árú játékként több minden is beleférhetett volna, mint például a jobban skálázható nehézségi szint, több háttér, figura skinek, megtekinthető világbajnoki meccsek és nem ártott volna egy felvétel opció a partikhoz, azok későbbi kielemzéséhez. Mindenesetre érdekes variációt tárja elénk a sakkjátéknak, remek szórakozást nyújtva.


8 pont

Műfaj: sakk
Megjelenés éve: 2011. (Xbox 360, PS3, PC, Wii)
Fejlesztő: Targem Games, Zuxxez Entertainment 
Kiadó: TopWare Interactive (EU), SouthPeak Games (US) 
Zerko 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése